במדינת ישראל הסמכות להעניק חנינה מסורה לנשיא המדינה. במסגרת סמכותו, רשאי הנשיא לחון עבריינים שהורשעו בביצוע עבירה פלילית, להקל בעונשם או להמיר את עונשם לעונש אחר. בנוסף, בסמכותו של נשיא המדינה לקצר או לבטל את תקופות ההתיישנות והמחיקה של הרשעות פליליות, בהתאם לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים.
השיקולים המשפטיים בכל הקשור לבקשת חנינה אינם מעוגנים בחוק, וזאת מכיוון שמדובר בסמכות שבחסד ורחמים, השמורה לנסיבות ייחודיות. בשורות הבאות, עו"ד ברוך גדע מסביר אודות מוסד החנינה, כיצד להגיש בקשת חנינה ומהם הפרטים החשובים והמסמכים הרלוונטיים שמומלץ לצרף לבקשה.
בקשת חנינה מנשיא המדינה – הוראות החוק
סמכותו של נשיא המדינה להעניק חנינה מוסדרת בסעיף 11(ב), בחוק יסוד: נשיא המדינה, המורה כדלקמן:
"לנשיא המדינה נתונה הסמכות לחון עבריינים ולהקל בעונשים על ידי הפחתתם או המרתם".
סמכותו של נשיא המדינה לבטל או לקצר את תקופת ההתיישנות של עבירות פליליות, מוסדרת בסעיף 18 לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תשמ"א – 1981, המורה כדלקמן:
"נשיא המדינה רשאי לקצר או לבטל תקופת התיישנות ותקופת מחיקה של אדם, ולהחיל את סעיפים 14 ו-16 לגבי מי שעבר עבירה מן העבירות המנויות בסעיף 17".
סוגי בקשות חנינה
בקשה לקציבת עונש מאסר עולם – לאחר שבע שנים מתחילת ריצוי עונש המאסר או חמש עשרה שנים במקרים בהם הוטלו שני מאסרי עולם מצטברים או יותר, רשאי האסיר לפנות בבקשה לנשיא המדינה על מנת שיקצוב את עונשו ויעמידו על תקופת מאסר מוגדרת.
הקלה בעונש מאסר - בסמכותו של נשיא המדינה להקל בעונש מאסר (אף כשמדובר בעבודות שירות). חשוב לציין כי הקלה בעונש מאסר שמורה רק למקרים חריגים ויוצאי דופן.
מחיקת רישום פלילי או קיצור תקופת ההתיישנות של עבירה – בסמכותו של נשיא המדינה לקצר את תקופת ההתיישנות או להורות על מחיקת רישום פלילי שהסתיים בהרשעה או באי הרשעה.
הקלות אחרות: בנוסף, בסמכות נשיא המדינה להקל בצו שירות או בצו של"צ, להקל בעונש התליית רישיונות מקצועיים שהוטלו בעקבות הליכי משמעת, להקל בעונש פסילת רישיון נהיגה ולהקל בקנסות.
מי רשאי להגיש בקשת חנינה לנשיא?
כל אדם רשאי לפנות לנשיא המדינה בבקשה להקלה בעונשו. יחד עם זאת, מאחר ושיקולי קבלת החנינה אינם מוסדרים בחוק, קיימת חשיבות רבה להסתייעות בעורך דין פלילי העוסק בתחום.
מה בקשת החנינה צריכה לכלול?
בקשת חנינה המוגשת בידי עורך דין פלילי הבקיא בתחום, תכלול את כלל המסמכים הרלוונטיים, הן מסמכים טכניים והן מסמכים המעידים על נסיבותיו האישיות של המבקש. באופן כללי, על הבקשה לכלול את הפרטים הבאים:
פרטים אישיים – צילום תעודת זהות, כתובת וטלפון.
חומרים משפטיים – כתב אישום, הכרעת דין ככל שניתנה, גזר דין, ערעור וכיוצא באלה.
מצב כלכלי – ככל שנימוקי הבקשה נשענים על מצב כלכלי, יש לצרף מסמכים רלוונטיים המעידים על כך.
אישורים רפואיים – ככל שמועלות טענות בנוגע למצב בריאותי, יש לצרף מסמכים התומכים בטענות אלה.
חוות דעת טיפולית – ככל שהבקשה מתבססת על טיעונים סוציאליים, יש לצרף חוות דעת רלוונטיות מגורמי הטיפול.
בנוסף, במסגרת הבקשה יש להעלות כל נימוק שבכוחו להצדיק מתן חנינה, לרבות: נסיבות ביצוע העבירה, נסיבות אישיות, הנזק שנגרם בעקבות העבירה, חרטה, שיקום, שינוי במצב הכלכלי והסוציאלי בעקבות ביצוע העבירה וכיוצא באלה.
כמה פעמים אפשר להגיש בקשת חנינה?
מספר הפעמים בהן ניתן להגיש בקשת חנינה אינו מוגבל, אולם חשוב לדעת כי במקרה של סירוב לא ניתן לערער על החלטת הנשיא אלא להגיש בקשה בחלוף שישה חודשים. חשוב לציין כי עצם הסירוב יילקח בחשבון בעת בחינת הבקשה הנוספת ולכן, קיימת חשיבות להסתייע בעורך דין פלילי העוסק בתחום.
כמה זמן לוקח תהליך חנינה מהנשיא?
תהליך החנינה מנשיא המדינה אינו מהיר ודורש סבלנות. בממוצע, משך הזמן מרגע הגשת הבקשה ועד לקבלת מענה עומד על כשישה חודשים. זאת מכיוון שהבקשה עוברת בחינה מדוקדקת על ידי מספר גופים וגורמים מקצועיים בטרם הגעתה ללשכת נשיא המדינה.
לאור משך הזמן הארוך, ישנה חשיבות עליונה להגשת בקשה מקיפה ומפורטת. על הבקשה לכלול את כל העובדות הרלוונטיות, נסיבות המקרה, ומסמכים תומכים. הגשה מלאה ומדויקת עשויה לזרז את התהליך ולהגביר את סיכויי ההצלחה.
במקרים דחופים במיוחד, ניתן לציין זאת בבקשה ולנמק את הדחיפות. עם זאת, חשוב לזכור כי גם בקשות דחופות עוברות את אותו תהליך בחינה יסודי, אם כי לעתים בלוח זמנים מואץ.
עורך דין המתמחה בהגשת בקשות חנינה יכול לסייע בהכנת הבקשה באופן מיטבי, תוך הדגשת הנקודות החשובות ביותר ואיסוף כל החומר הנדרש, מה שעשוי לייעל את התהליך ולשפר את סיכויי קבלת החנינה.
מעוניינים להגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה?
אל תתמודדו לבד עם מורכבות הליך החנינה. הגשת בקשת חנינה היא תהליך מורכב הדורש הבנה מעמיקה של התהליך, הדרישות והשיקולים המעורבים. צוות המשרד שלנו, בהובלת עו"ד ברוך גדע, מביא ניסיון רב שנים בטיפול בבקשות חנינה ויכול לסייע לכם בכל שלב - מהערכת הסיכויים הראשונית ועד לליווי מול כל הגורמים הרלוונטיים. עם הליווי המקצועי הנכון, תוכלו להגיש בקשת חנינה מקצועית ומנומקת היטב, ולהגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה שלכם.
עורך דין פלילי ברוך גדע, בעל אחוזי הצלחה גבוהים בהגשת בקשות חנינה, ישמח לתת מענה בכל שאלה הקשורה בבקשות חנינה. עו"ד גדע בוחן כל מקרה בקפידה רבה בטרם הטיפול בו, כדי להבטיח את הסיכויים הטובים ביותר להצלחה. ליצירת קשר חייגו 055-6601981 או השאירו פניה ואנו נחזור אליכם תוך זמן קצר.