Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page
compress bg (1).webp
עורך דין ברוך גדע
055-660-1981
ייעוץ, ליווי וייצוג בהליכים פליליים בכל רחבי הארץ
עורך דין פלילי ברוך גדע
לייעוץ התקשרו 055-660-1981 או השאירו פרטים:
-אודות הכותב-
עורך דין ברוך גדע

עו"ד ברוך גדע, מייסד המשרד, בוגר תואר ראשון במשפטים, יוצא פרקליטות מחוז חיפה ומומחה בייעוץ, ליווי וייצוג חשודים ונאשמים בהליכים פליליים. 

לקריאה נוספת

-לקוחות ממליצים-

שינוי תנאי מעצר בית


שינוי תנאי מעצר בית
בקשה לעיון חוזר

הגשת כתב אישום והעמדתו לדין פלילי של אדם, פוגעת רבות בשמו, בתדמיתו ובאורח חייו, שלו ושל בני משפחתו. הדבר נכון ביתר שאת, כאשר המדינה מגישה בקשה למעצרו של הנאשם עד תום ההליכים. במצב דברים זה, משימתו של עורך הדין כפולה: בתיק העיקרי – מטרתו של עורך הדין הינה להביא להקלה בעונשו של הנאשם או לזיכויו. בתיק המעצר – מטרתו של עורך הדין הינה להביא לשחרורו של הנאשם למעצר בית ובמקביל לנהל את משפטו. מטבע הדברים, גם שהייה במעצר בית בפרק זמן ממושך אינה פשוטה וגורמת לנאשמים רבים "לטפס על הקירות". יתרה מכך, השהייה במעצר בית מסבה נזקים כלכליים לנאשם וכן למי שאמור לפקח עליו. הבשורה המנחמת היא, שניתן להגיש בקשה לשינוי תנאי מעצר הבית ואף בקשה לביטולם. בכתבה הבאה, עו"ד פלילי ברוך גדע מסביר מתי ניתן לשנות תנאי מעצר בית, מהם חלונות התאווררות וכיצד ניתן להביא להקלה בתנאי המעצר.


שינוי תנאי מעצר – בקשה לעיון חוזר

שהייה במעצר בית היא אינה סוף פסוק. למעשה, על פי החוק והפסיקה ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר על מנת להביא לשינוי בתנאי מעצר הבית וזאת בהתאם לתנאים הקבועים בחוק. כך, סעיף 52 לחוק חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), תשנ"ו-1996 קובע כי ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר בעניין השחרור או המעצר אם התגלו עובדות חדשות, השתנו הנסיבות או עבר זמן ניכר מעת מתן החלטת השחרור. להלן לשון החוק:

"עצור, משוחרר בערובה או תובע רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לעיון חוזר, בענין הנוגע למעצר, לשחרור או להפרת תנאי השחרור בערובה, לרבות בהחלטה לפי סעיף זה, אם נתגלו עובדות חדשות, נשתנו נסיבות או עבר זמן ניכר מעת מתן ההחלטה".


הנה כי כן, כפי שניתן לראות, ניתן להגיש בקשה לשינוי תנאי המעצר אם נשתנו הנסיבות, התגלו עובדות חדשות או חלף זמן ניכר מעת מתן החלטת השחרור. כך למשל, סיבות טובות להגשת בקשה לשינוי תנאי מעצר בית, יכולות להיות בין היתר מצבו הנפשי של הנאשם, שינוי במצבם של המפקחים, הגעה להסדר טיעון, עדים שהעידו בתיק העיקרי שהביאו לשינוי במצבו הראייתי, חלוף זמן מעת השחרור או הבקשה לעיון חוזר האחרונה שהוגשה ועוד.

על כל פנים, כעורך דין פלילי המייצג תדיר בבקשות מסוג זה, אני תמיד חותר להשגת התוצאה הטובה ביותר עבור לקוחותיי, בהתאם לנסיבות המקרה ונסיבותיו האישיות של כל לקוח, מתוך מטרה להקל בתנאי השחרור.


פתיחת חלונות התאווררות

בדרך כלל, כאשר מוגשת בקשה לעיון חוזר, כלומר, בקשה לשינוי תנאי מעצר בית, אזי בית המשפט יקבע דיון במעמד הצדדים. אם תתקבל הבקשה, אזי כצעד התחלתי, בית המשפט יורה על פתיחת חלונות התאווררות לנאשם. כך למשל, בית המשפט יאפשר לנאשם לצאת ממקום הפיקוח למשך פרקי זמן קבועים במהלך היום בשעות, בליווי אחד המפקחים או ללא ליווי. על כל פנים, חשוב להדגיש כי בשלב ההתחלתי, בית המשפט לא יורה על הסרת התנאים המגבילים אלא יקל בתנאים באופן הדרגתי.

זכרו! לאלמנט הזמן ישנה חשיבות מכרעת בהליך הפלילי בכלל ובעת בקשות לשינוי תנאי מעצר בית. כלומר, ככל שפרק הזמן בו הנאשם נתון במעצר בית ארוך יותר, כך בית המשפט ייטה להקל בתנאי שחרורו.


יציאה לעבודה בזמן מעצר בית

מלבד חלונות התאווררות, ניתן להגיש בקשה לשינוי תנאי מעצר בית / בקשה לעיון חוזר, אשר במסגרתה הנאשם יבקש לצאת לעבודה במקביל לשהייה במעצר הבית. כך למשל, בתיק שהתנהל במשרדנו לאחרונה, בית המשפט אפשר לנאשם לצאת לעבודה בחלוף מספר חודשים בודדים (לפני כן, הנאשם שוחרר למעצר בית ללא תסקיר ובהמשך נפתחו לו חלונות התאווררות). לחשוב להדגיש כי יציאה לעבודה בזמן מעצר הבית ישנה חשיבות לא רק בפן הכלכלי, אלא גם בפן החברתי-ערכי. ראו דבריו של בית המשפט העליון בבש"פ 2857/06 אליהו ממן נ' מ"י

"ההכרה בחשיבות יכולתו של אדם להתפרנס ולדאוג לצרכי מחייתו מלמדת אותנו, כי אף כשמדובר בנאשם המשוחרר לחלופת מעצר, יש לנסות, במקרים הראויים, לבחון את אפשרות השתלבותו במסגרת עבודה, אשר תבטיח לו פרנסה ותעסוקה. זאת, כמובן, בכפוף לכך שלא יהיה בכך משום פגיעה באינטרס ציבורי סותר. לפיכך, במידה וניתן להשיג את תכלית חלופת המעצר גם כשהנאשם יוצא לעבוד, תוך הבטחה כי אין ביציאתו לעבוד משום סכנה לציבור או אפשרות לפגיעה בתקינות ההליך המשפטי נגדו, במקרה המתאים יהא ראוי לאפשר זאת".

איזה בקשות ניתן להגיש במסגרת שינוי תנאי מעצר בית

מלבד בקשה לפתיחת חלונות התאווררות, בקשה ליציאה לעבודה ושינוי או ביטול תנאי מעצר בית, ניתן להגיש בקשות נוספות בשל אירועים נקודתיים. כך למשל, ניתן להגיש בקשות ספציפיות ליציאה בחג, השתתפות באירועים משפחתיים (כגון יציאה לחתונה, הלוויה וכדומה) ועוד. בנוסף, ניתן להגיש בקשה לשינוי מקום הפיקוח ככל שעולה צורך כזה.


ערר על בקשה לעיון חוזר או שינוי תנאי מעצר

אם בית המשפט ידחה את הבקשה ולא יורה על שינוי תנאי מעצר הבית, החוק מאפשר לנאשם להגיש ערר על החלטת בית המשפט. העורר מוגש לבית המשפט בערכאה גבוהה יותר, בזכות, בתוך 30 ימים. ככל שערכאת הערעור לא תתערב בבקשה, ניתן להגיש בקשה לרשות ערעור לבית המשפט העליון.


מדוע חשוב ליצור קשר עם עורך דין פלילי מנוסה לצורך בקשה לשינוי תנאי מעצר בית

הוגש נגדך כתב אישום והוגשה בקשה למעצר עד תום ההליכים? שוחררת למעצר בית וכעת ברצונך להגיש בקשה לעיון חוזר ולשנות את תנאי השחרור? אנו מזמינים אותך ליצור קשר עם משרדנו. עורך דין ברוך גדע, הנו עורך דין מעצרים ותיק ומנוסה. למשרדנו ניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בפלילים. עורך דין ברוך גדע, החל את דרכו המקצועית בפרקליטות מחוז חיפה, לכן לו היכרות עמוקה עם גורמי התביעה, דבר המאפשר לו להשיג תוצאת חסרות תקדים לקהל לקוחותיו. אם שוחררת למעצר בית וכעת ברצונך להביא לביטול התנאים או שינוי תנאי המעצר, צור קשר כעת עם משרדנו על מנת לבחון את סיכויי הבקשה. ניתן ליצור קשר עם משרדנו במספר 055-6601981 או השאירו פרטים כאן ונחזור אליך תוך זמן קצר.

bottom of page